Econom a i Hipoteques

Qu passa amb la hipoteca en cas de divorci

Econom a i Hipoteques

Qu passa amb la hipoteca en cas de divorci

03 MAIG 2022
TEMPS DE LECTURA:  4  Mins
hipoteques i divorci

Es podrien comptar per milions els temes compostos al desamor i és que quan aquest s'acaba, a més de curar el mal d'amors, sol tocar repartir tot allò que es té en comú amb l'altra persona, incloent-hi, és clar, l'habitatge i el que quedi d'hipoteca. Què passa en cas de divorci si el teu habitatge està hipotecat? Continua llegint i t'ho expliquem.

Què passa amb la hipoteca en cas de divorci?

Un divorci afecta gairebé tot a la teva vida personal, però no al teu préstec hipotecari. Hipoteca i divorci poden conviure perfectament. De fet, en realitat això és una cosa que aplica a tots els préstecs contractats per les dues parts del matrimoni.

La teva hipoteca no s'immutarà si t'has divorciat. Continuarà estant aquí i necessitant de la teva atenció, com els nens, però sense sentiments. Dit d'una altra manera, les persones que apareguin al préstec i siguin propietàries de l'habitatge continuaran mantenint les seves obligacions estiguin casats o divorciats. De manera que, si et preguntes qui paga la hipoteca en cas de divorci, la resposta és senzilla: els qui figurin com a deutors en el préstec. És a dir, els excònjuges, tu i el teu ex.
Si el préstec es va concedir a un dels dos, serà aquest qui pagui. Si va anar a nom de tots dos, tots dos haureu de fer front als pagaments.

Aquesta és la normativa general, encara que hi ha algunes excepcions que ara veurem. I és que una cosa tan personal com el divorci sempre dóna lloc a casos particulars.

Habitatge només a nom d'un dels dos

En aquest cas el que determina què passa amb l'habitatge, és l'ús que li donis i el règim matrimonial.

En cas de matrimoni amb separació de béns, l'habitatge serà de qui el va comprar i l'ha anat pagant amb els diners. Si el règim és el de guanys i l'habitatge és l'habitual, la hipoteca l'haurà de pagar el propietari i qui figuri al préstec, independentment de l'ús que després es faci de la casa. És a dir, que pots haver de pagar la hipoteca, encara que no puguis fer servir la casa. Ara entendràs per què.

Divorci amb fills i habitatge amb hipoteca funciona igual?

Que la hipoteca necessiti la teva atenció no vol dir que sigui exactament igual que els teus fills. Els nens són clau en qualsevol procés de separació per la custòdia i també perquè afecten l'habitatge i la hipoteca.

És habitual en aquests casos que els fills menors d'edat es quedin a l'habitatge familiar amb el progenitor que en tingui la custòdia. En aquest cas el pagament de la hipoteca correspondrà al propietari de l'habitatge i qui figuri a la hipoteca, visqui o no a la casa i fins i tot si qui té la custòdia dels nens no és propietària de l'habitatge.

En resum, que hauràs de pagar la hipoteca de l'habitatge si hi viuen els teus fills, encara que tu no ho facis. El fet que l'habitatge sigui habitual i que visquin els nens és el que canvia el precepte general. Això sí, en cas que el teu excònjuge trobi una altra parella i comenci a viure amb ella a casa familiar, la casa deixarà de tenir la condició de familiar i tu ja no hauries d'abonar la hipoteca.

Què passa si un dels dos es vol quedar amb l'habitatge?

Aquesta seria una de les millors opcions juntament amb la venda de la vivenda i la cancel·lació de la hipoteca, que en realitat és el més senzill.

No caldria fer el mateix en aquest cas? Vendre la part de l'habitatge al teu ex és una opció en cas d'hipoteca i divorci, però no l'òptima des d'un punt de vista fiscal. La solució òptima si la casa i la hipoteca és de tots dos té nom: extinció de condomini.

De manera resumida, aquesta figura s'aplica quan dues parts han de repartir una propietat indivisible, com ara una casa o un cotxe. L'extinció de condomini soluciona el problema alhora que t'ajuda a pagar menys impostos que amb una compravenda a l'ús.

Un cop signada l'extinció o la compravenda caldrà canviar la titularitat de la hipoteca. Això passa per fer una novació del préstec que elimini un dels titulars del préstec. Així, la hipoteca estarà ja només a nom del propietari de l'habitatge.

És clar que si ho prefereixes, també pots cancel·lar la hipoteca actual i buscar una hipoteca amb millors condicions o subrogar la hipoteca per canviar-la d'entitat financera.

I si l'altra persona no paga?

Com ja has vist, si la hipoteca està a nom de tots dos, el deute és de tots dos a efectes legals. És el que es coneix com un deute solidari.

Què passa si un dels dos deixa de pagar? Que l'entitat financera continuarà exigint el pagament del préstec igualment i que ho farà a l'altra part, igual que si tots dos no pagueu i hi ha un avalador.

És a dir, si una part no paga allò que li toca, l'altra haurà d'assumir el pagament del 100% de la hipoteca si no vol caure en un impagament. Per això mateix, excepte en casos concrets com quan hi ha nens, vendre la vivenda i pagar la hipoteca o deixar-ho tot a nom d'un dels dos sol ser la millor solució a futur.


Les publicacions al Blog d'UCI tracten temes d'actualitat que pretenen ser útils per als nostres lectors. No obstant això, pot ser que alguns dels post menys recents continguin informaci no actualitzada. Per això cal que comprovis sempre la data de publicaci del post.

/Feature/Blog/Post/ShareText